docsforum

reinventant el documental

 

Ficció. Realitat. Mirades. Veus. Contextos. Processos. Quan ens seiem enfront de la pantalla o darrere de la càmera, com a públic o cineastes, ens plantegem una infinitat de qüestions que ens conviden a reflexionar sobre la lleu frontera que separa els gèneres i delimita fins on som i és capaç d’arribar la no ficció. Existeixen múltiples formes d’acostar-nos a la realitat i de modelar-la fins a portar-la a una pantalla. Afortunadament, on existeix una història hi haurà un documentalista per a contar-la i agitar la nostra consciència.

Per què fer documentals? De quina manera es conten millor les històries? Com adaptar-nos a les noves tecnologies? Aquestes són només algunes de les qüestions sobre les quals debatrem en el DocsFòrum amb grans personalitats cinematogràfiques i dels mitjans de comunicació.

Erik Gandini, el nostre convidat especial, abordarà la investigació documental. Aitor Merino, actor i documentalista, disseccionarà la seua pel·lícula Asier ETA biok. Isaki Lacuesta desenvoluparà la seua teoria sobre les fronteres entre realitat i ficció. Jon E. Illescas presentarà el seu llibre La dictadura del videoclip. El realitzador uruguaià Gonzalo Arijón esbossarà el difícil retrat de l’ofici de documentalista. Mercedes Moncada aprofundirà en la importància de la memòria i en com exercir-la en el cine. I per a tancar amb brillantor, el crític i historiador Román Gubern reflexionarà sobre l’evolució del cine de no ficció.

Això és el DocsFòrum, un espai per a reinventar el documental, un cine sempre en transformació i disposat a revolucionar-se a si mateixa.

NACHO NAVARRO | Director executiu

EXPERTS

Aitor Merino

Aitor Merino | Espanya

Actor de cine, teatre i televisió, ha treballat en més de vint pel·lícules amb Montxo Armendáriz, Pilar Miró, Vicente Aranda, Manuel Matji i Icíar Bollaín, entre altres directors. El seu primer curtmetratge, El pan nuestro (2008), va ser guardonat a escala internacional, a més de nominat als Goya en 2008. Asier ETA biok (2013), el seu primer documental codirigit junt amb la seua germana Amaia Merino, va guanyar el Premi Irizar del Festival de Sant Sebastià. Actualment dirigeix el segon llargmetratge: Fantasía

Antonio Martínez Bodi

Antonio Martínez Bodi | Espanya

Llicenciat en dret per la Universitat de València, és professor associat del Màster de Gestió Cultural i del Postgrau en Gestió Legal i Empresarial de la Música de la UV. En 1994 va entrar a treballar a la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) com a responsable dels Serveis Jurídics i en 2012 és nomenat director de la SGAE en la Comunitat Valenciana i Múrcia, càrrec que ostenta actualment.

Erik Gandini

Erik Gandini | Suècia

Director, productor i escriptor nascut en Bèrgam en 1964. Ha realitzat diverses pel·lícules i documentals entre els quals destaquen Sacrificio: quién traicionó al Che Guevara, codirigit amb Tarik Saleh, Premi Coral en el Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano en 2001; Surplus. Terrorized Into Being Consumers, guardonat en IDFA i Videocracy, premiada en el TIFF, Sheffield, els Golden Graal i el Tempo Documentary Award en 2010. És un dels fundadors de la productora sueca Atmo.

Erik Gandini

Gonzalo Arijón | Uruguay

Cineasta multipremiadoSu filme Vengo de un avión que cayó en las montañas (La Sociedad de la Nieve) (2008) obtuvo, entre otros premios, el Joris Ivens Award en IDFA y fue nominado a los Directors Guild of America Awards, al International Documentary Association Award y al European Film Academy Award. Ha sido jurado en Toronto, Guadalajara, Miami, Toulouse, La Habana, entre otros festivales. Ha impartido numerosas clases magistrales y participado en varios «doculabs»

Jon E. Illescas

Jon E. Illescas | Espanya

Doctor cum laude en sociologia y comunicació per la UA i llicenciat en belles arts amb el Premi Extraordinari Fi de Carrera i Premi Universitari 5 Estreles per la UMH. Artista plàstic i inventor del «sociorreproduccionismo prepictórico» sota el pseudònim de Jon Juanma. És autor de més de seixanta publicacions sobre cultura, geopolítica, art, comunicació i economia. En 2012 va publicar el seu primer llibre Nepal, la revolución desconocida. Col·labora amb freqüència en les pàgines de Rebelión i El Viejo Topo. 

Mercedes Moncada

Mercedes Moncada | Espanya, Nicaragua

Directora, productora i docent. Els seus treballs han sigut projectats en els festivals i centres artístics més reconeguts del món, com són Sant Sebastià, la Berlinale, IDFA, Sundance i el MoMA. Entre les seues obres destaquen La pasión de María Elena (2003), premi a Millor Documental en Guadalajara, São Paulo i Jerusalem; i Palabras mágicas (para romper un encantamiento) (2012), seleccionada per LASA com la millor pel·lícula del 2013. El seu últim documental porta per títol Mi querida España (2015). 

Román Gubern

Román Gubern | Espanya

Doctor en Dret per la UAB i doctor honoris causa per la Universitat Carlos III de Madrid. Ha sigut president de l’Associació Espanyola d’Historiadors del Cine, és membre de l’Association Française pour la Recherche sur l’Histoire du Cinéma i acadèmic de la Real Academia de Bellas Artes. Oficial de l’Ordre des Palmes Académiques (1994) i medalla d’Or de les Belles Arts (2010), actualment és Catedràtic Emèrit i dirigeix el Màster de Documental Creatiu de la UAB.

PROGRAMA

Viernes 12            Col·legi Major Rector Peset
10:00 – 12:00        Presentación DocsLabs: Del papel a la pantalla
12:00 – 14:00        Clase magistral: Erik Gandini

Lunes 15               Centre Cultural La Nau
10:00 – 12:00        Clase magistral: Un gran tema. Un gran enemigo.
12:00 – 14:00        Presentación del libro: La dictadura del videoclip. Jon E.Illescas

Martes 16            Centre Cultural La Nau
10:00 – 12:00        Clase magistral: Luces y sombras del oficio del documentalista. Gonzalo Arijón
12:00 – 14:00        Clase magistral: El sinuoso límite entre realidad y ficción. Isaki Lacuesta

Miércoles 17        SGAE
11:00 –  13:00        Clase magistral: Aspectos legales de la producción documental. Antonio Martínez Bodi

Jueves 18             Centre Cultural La Nau
10:00 – 12:00        Clase magistral: Reflexiones sobre la evolución del cine documental. Román Gubern
12:00 – 14:00        Clase magistral: Las herramientas de la memoria. Mercedes Moncada

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Subscribe to our mailing list

* obligatorio
Tipo *
Política de privacidad

You have Successfully Subscribed!