docsforum

parlem de documental

La no ficció dóna molt per a parlar, per a reflexionar i per a debatre, fins i tot, més del que pensem. I açò és el que fem en el DocsFòrum.

Una de les majors diferències con el cinema de ficció és que, a més que ens agrade o no determinat documental, podem estar d’acord amb ell o no. I açò és el que enriqueix de forma important a aquest gènere. El punt de vista de les i els cineastes és el que mana, és el que fa que aquest siga un espai de llibertat creativa, no emmordassada per cap guió previ.

Gran part de les nostres pel·lícules vénen seguides per una conversa amb els qui les van crear, però no solament amb ells podem dialogar, també amb especialistes provinents de l’acadèmia i de la producció cinematogràfica, encapçalats enguany pel mestre britànic Julien Temple.

Un documental realment inicia quan apareixen els crèdits finals, quan ens genera interrogants, reflexions inesperades i fortes emocions que ens portem a casa. Aquest és l’espai per a compartir-les. Parlem de documental.

ACTIVITATS

Cròniques d’un cineasta punk

Nostre convidat especial ens compartirà les seues experiències, el camí recorregut per a construir una de les carreres més sòlides del cinema contemporani. Una gran oportunitat per a conversar amb un cineasta de culte i reconsiderar el que coneixem com a«cinema independent».

Producció creativa: noves fórmules

En els últims anys, la producció de cinema documental ha explorat les vastes possibilitats de la narrativa audiovisual, tant en el desenvolupament dels projectes com en els processos de rodatge i distribució, donant com resultat obres que sorprenen per la seua originalitat al públic, crítics i programadors.

Festivals i mercats: un mapa general

Els festivals de cinema han deixat de ser espais d’exhibició exclusivament i incorporen, amb major freqüència, activitats de formació, indústria i mercats, la qual cosa els converteix en un lloc imprescindible per a aquells que cerquen desenvolupar un projecte o trobar els canals i mitjans per a distribuir-ho.

Experiències fílmiques: el vivencial en els processos de creació cinematogràfica.

Una reflexió entorn dels processos de creació de les pel·lícules de no-ficció que naixen de la cerca i el desig d’una trobada amb personatges històrics en el present. Per a açò, l’experiència —biografia-memòria-acció— i la performativitat es posen en el centre de la creació.

Pensar la realitat: formes postmodernes del cinema del real.

El cinema documental clàssic va donar pas, a partir dels anys noranta del segle passat, a la consolidació del concepte de cinema del real per a denominar les noves tendències. Començant pel transcendental gir subjectiu i culminant de moment en les formes esteses del webdoc o documental interactiu, el documental de realitat virtual o de 360º i el documental de realitat augmentada, l’antic impulse documentalista s’introdueix en un territori pràcticament inèdit en el qual sorgeix una forma de pensament audiovisual que s’aplica, directa o indirectament, sobre la realitat en un sentit ampli. Es tracta d’una reflexió basada en retòriques híbrides que provenen de la confluència postmodernitat de les vies experimentals, narratives i documentals que havien articulat separadament el fenomen cinematogràfic fins a aqueix moment.

La mirada sonora

La mirada sonora és un taller, coorganitzat per DocsValència Espai de No Ficció i Acorde, la divisió de supervisió musical de Music Library & SFX, enfocat en la importància de la banda sonora dins del gènere documental.

Llegir més…

PROGRAMA

Divendres 27   Col·legi Major Rector Peset
16:00–18:00   Classe magistral. Cròniques d’un cineasta punk. Julien Temple.

Disabte 28   Col·legi Major Rector Peset
 16:00–18:00   Taula redona. Producció creativa: noves fórmules. Charlotte Uzu, Claudia Rodríguez, Luciano Barisone. Modera: Inti Cordera.

Domingo 29   Col·legi Major Rector Peset
16:00–18:00   Taula redona. Festivals i mercats: un mapa general. David Baute, Joan González, José Rodríguez. Modera: Millán Luis Vázquez-Ortiz.

Dimecres 2   Centre Cultural La Nau
16:00–18:00   Pensar la realitat: formes postmodernes del cinema del real. Josep M. Català.

Divendres 4   La Filmoteca
10:00–14:00   Taller de musicalització. La mirada sonora. Jorge Magaz, Isabel Latorre, Vicente Chust.

Divendres 4   Centre Cultural La Nau
16:00–18:00   Experiències fílmiques. El vivencial en els processos de creació cinematogràfics. Maider Oleaga.

EXPERTOS

Charlotte Uzu | Clermont-Ferrand, 1975

Després d’obtenir un mestratge en història de l’art i antropologia, un mestratge en producció i un mestratge europeu en administració, Charlotte va començar la seua carrera en la indústria del cinema i la televisió com a assistent, després directora de producció en les productores Els Poissons Volants i Els Films d’Ici. Des de 2003, és responsable del desenvolupament internacional i estructura el finançament internacional de documentals i llargmetratges dels Films d’ Ici.
www.preciosamedia.com

Claudia Rodríguez | Bogotá, 1976

Claudia Rodríguez | Bogotà, 1976
Llicenciada en comunicació social per la Pontifícia Universitat Javeriana i guanyadora de la beca anual Unione Llatina–Centre Sperimentale di Cinematografia en 2006. Especialitzada en el disseny i desenvolupament de productes audiovisuals d’entreteniment i educatius i en la distribució i gestió de coproduccions de continguts audiovisuals de ficció, documentals i infantils. Ha participat com a jurat en diversos festivals de cinema i televisió.
www.preciosamedia.com

David Baute | Tenerife, 1974

Va estudiar realització de programes audiovisuals en l’IRTVE i es va especialitzar com a editor de cinema en l’Escola Superior d’Arts i Espectacles de Madrid TAI. Actualment treballa per a diferents productores cinematogràfiques, en les quals realitza i dirigeix espots publicitaris, videoclips, documentals i ficcions. Des de 2007 coordina el mercat de cinema MiradasDoc Market del Festival Internacional de Cinema Documental MiradasDoc i des de 2009 dirigeix el Festival Internacional de Cinema Mediambiental de Canàries.

Inti Cordera | Ciudad de México, 1969

Director i productor de cinema documental nascut en 1969. Soci fundador de La Maroma Produccions i del Festival Internacional de Cinema Documental de la Ciutat de Mèxic (DocsMX). Ha dirigit i produït diversos llargmetratges documentals, sèries i programes de televisió. Així mateix, ha participat com a jurat en nombrosos festivals i comitès d’avaluació de projectes, així com en tallers, fòrums d’anàlisis i taules de treball a Mèxic, Amèrica Llatina, Europa i Àsia.
www.lamaroma.com | www.docsmx.org

Isabel Latorre | València, 1984

Llicenciada en composició pel CSMV i en comunicació audiovisual per la UPV. Màster d’especialització en escriptura per a mitjans audiovisuals en la Universitat de Sussex. Ha desenvolupat el llenguatge contemporani en la seua música de concert i escrit peces per a múltiples formats audiovisuals. Va estar nominada en els Jerry Goldsmith Awards, en els premis Goya 2015 pel documental El último abrazo (2014) i va obtenir el premi a la millor banda sonora en el Terrorífic Film Fest.

Joan Gonzàlez | Barcelona, 1955

Porta més de 30 anys dedicant-se al món de l’audiovisual amb l’objectiu de portar el documental als ciutadans europeus i llatinoamericans. En 2013 va rebre el European Documentary Network Award. Actualment és el director del Festival Internacional de Cinema Documental DocsBarcelona, el qual compleix 21 anys. A més, en 2015 va iniciar el projecte DocsBarcelona Documentary School, amb la col·laboració de Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

Jorge Magaz | Madrid, 1973

Llicenciat en comunicació audiovisual i docent. Guardonat compositor, experimentat arranjador i expert en composició, orquestració, harmonia moderna i jazz. Entre les seues bandes sonores destaquen Extraterrestre (2011) i Open Windows (2014) de Nacho Vigalondo, així com el documental La mirada de Ouka Leele (2009) de Rafael Gordon. Integrant de l’equip del compositor Alberto Iglesias en El Argentino (2008) i Guerrilla (2008) de Steven Soderbergh i en Cometas en el cielo (2007) de Marc Foster.

José Rodríguez | San Juan, Puerto Rico

Llicenciat en ciències, especialitzat en televisió, ràdio i cinema per la Universitat de Siracusa. Ha escrit, dirigit i filmat tres curtmetratges i treballat com a director de fotografia en altres sis. Actualment administra les operacions quotidianes i la visió estratègica dels programes de documentals del Tribeca Film Institute i imparteix diversos tallers a Amèrica Llatina i Estats Units, en associació amb CNN Films, Points North Institute i A&I.
www.tfiny.org

Josep M. Català | Tarragona, 1946

Docent i assagista. Doctor en ciències de la comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), llicenciat en història moderna i contemporània per la Universitat de Barcelona i Master of Fine Arts in Film Theory per la Sant Francisco State University de Califòrnia. És catedràtic emèrit de la UAB i director acadèmic del Màster de Documental Creatiu des de 1996. Així mateix, va ser degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB de 2010 a 2016.

Julien Temple | Londres, 1952

Realitzador britànic de documentals, ficcions i videoclips. La seua brillant trajectòria va començar en la dècada dels setanta gràcies als seus films sobre una de les bandes emblemàtiques del punk: The Sex Pistols. També li l’ha vinculat a grups i artistes de la talla de The Clash, The Kinks, The Rolling Stones, David Bowie, Neil Young i Depeche Mode, entre uns altres. El seu primer llargmetratge The Great Rock ‘n’ Roll Swindle (1979) està considerat com una de les millors pel·lícules musicals de tots els temps.

Luciano Barisone | Génova, 1949

Fundador i director de la revista Panoramiche. Ha treballat com a periodista en reconeguts diaris —La Stampa o Il Manifesto—, crític cinematogràfic i director artístic de diversos certàmens internacionals, com el Festival dei Popoli, Locarno i la Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia. Va formar part del jurat de la Càmera d’Or de Cannes en 1997 i durant diversos anys va dirigir el prestigiós festival Visions du Réel.

Maider Oleaga | Bilbao, 1976

Llicenciada en comunicació audiovisual i diplomada en adreça de cinema per l’Escola de Cinematografia i de l’Audiovisual de la Comunitat de Madrid. En 2015 va realitzar el Màster en Estudis Feministes i de Gènere de la UPV/EHU. Actualment duu a terme el projecte Agur/Henffych!, una relació de creativitat iniciada a través de les cartes fílmiques que intercanvia amb l’artista visual gal·lesa Naomi Heath. El tema principal o eix sobre el qual gira són el basc i el gal·lès.

Millán Luis Vázquez-Ortiz | Badajoz, 1978

Músic, director de curtmetratges i productor. Soci fundador i director general d’Agència Freak, una agència capdavantera de distribució de cinema independent en festivals de tot el món. Responsable d’adquisicions i vendes per a l’agència de vendes internacionals Feelsales, especialitzada en documentals, curtmetratges i pel·lícules d’animació. Entre la seua activitat empresarial destaca l’engegada i subdirecció de les plataformes de distribució online de cinema Feelmakers.com i Uptofest.com.

Vicente Chust | València, 1958

Músic expert i polifacètic, format en els conservatoris de Meliana i València en l’especialitat de guitarra clàssica. Ha pres cursos d’especialització instrumental amb els concertistes Francisco Oltra i Carlos Bonell. Integrant dels grups Albatros, Vídeo i Malayuna, ha treballat amb productors i artistes d’àmbit internacional. Arranjador i editor musical de Planeta Música, ha compost bandes sonores per a la televisió, el cinema i la publicitat amb gran èxit..

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Subscribe to our mailing list

* obligatorio
Tipo *
Política de privacidad

You have Successfully Subscribed!