Michael Moore a TrumpLand

 

Títol original: Michael Moore in TrumpLand
Direcció: Michael Moore
Producció: Michael Moore
Edició: Doug Abel
País: Estats Units
Any: 2016
Duració: 73′
Idioma: anglés
Web: trumplandmovie.com
Estrena nacional

Sinopsi

El guanyador de l’Oscar Michael Moore se submergeix en el cor del territori hostil de TrumpLand amb el seu audaç, profund i al·lucinant espectacle personal. Quan el xou és prohibit en la primera ciutat que intenta representar-se, Moore es trasllada a una comunitat encara més gran de devots de Trump, el nom de la qual és, irònicament, Clinton County, Ohio. Aquesta hilarant pel·lícula-concert és una mostra electoral essencial per a una Amèrica dividida.

Horaris

Dimecres 17 | 21:00 | Docs a la Plaça

Michael Moore (Estats Units, 1954) és un escriptor, director, actor i documentalista nord-americà. Amb Fahrenheit 9/11 (2004) va guanyar la Palma d’Or i és considerat fins avui el documental amb major recaptació en la història d’Estats Units. Amb Bowling for Columbine (2002) es va fer amb el Premi de l’Acadèmia a Millor Documental. A través dels seus treballs fa una dura crítica a temes com les grans corporacions, la tinença d’armes, el sistema sanitari del seu país o la guerra de l’Iraq.
 • Michael Moore in Trumpland (2016)
 • Where to Invade Next? (2015)
 • Capitalism: A Love Story (2009)
 • Captain Mike Across America (2007)
 • Sicko (2007)
 • Fahrenheit 9/11 (2004)
 • Bowling for Columbine (2002)
 • Roger and I (1989)
 • DocsMX
 • Berlinale
 • TIFF
 • New York Film Festival

Qui som?

 

El 1513, l’escriptor italià, Nicolau Maquiavel, després de ser empresonat, de ser torturat, escriuria: «no hi ha millor fortalesa que no ser odiat pel poble». I per a no ser-lo, també escriuria, el príncep «ha d’esforçar-se a conservar el seu afecte». Si no ho fa, si el poble l’avorreix, «no el salvaran totes les fortaleses que construeixi».

El 20 de gener de 2017, Donald John Trump es va convertir en el 45é president dels Estats Units d’Amèrica. «Hui no estem simplement transferint el poder d’una administració a una altra o d’un partit a un altre. Estem transferint el poder de Washington, D.C., i tornant-se’l al poble». El discurs de presa de possessió del magnat immobiliari, del showman televisiu, sembla obeir els consells del filòsof florentí. Però, per desgràcia, només és això: una aparença.

Ho és perquè Donald John Trump no s’ha esforçat a conservar l’afecte del poble. No. S’ha esforçat en què l’avorreixen. «Porques, grosses, gosses», ha dit el nou president de les dones. «Criminals, drogoaddictes, violadors», ha dit dels immigrants. «Fluixos, peresosos», ha dit dels afroamericans. «Terroristes, radicals», ha dit dels musulmans. Dones, immigrants, afroamericans i musulmans que, no obstant això, el van triar. No els que s’han sentit ofesos, amenaçats pel discurs racista, xenòfob, masclista del nou president. No. Però quins sí? Quins no es va sentir ofesos?

«Qui som?», es preguntava i li preguntava Michael Moore a una audiència majoritàriament blanca setmanes abans de l’elecció. A una audiència que viu en el comtat de Clinton, Ohio. Sí, Clinton. Encara que en realitat la pregunta no estava dirigida només a ells, estava dirigida a tot un poble. A un poble que encara tenia l’oportunitat històrica de redimir-se, d’evitar que el «còctel molotov», la «granada de fragmentació humana» decidira el destí de la nació més poderosa del món.

Tot i això, la redempció no va arribar. No encara. Tal volta perquè arribe no és el príncep el que ha d’esforçar-se a conservar l’afecte del poble, a no ser avorrit. No. Tal volta perquè arribe és el poble el que ha de conservar l’afecte per si mateix, el que ha de deixar d’avorrir-se. I, tal volta, per a aconseguir-lo, qui el conformen hauran de ser capaços de respondre primer qui són. Perquè si no ho fan, no els salvaran totes les fortaleses, tots els murs que els construeixen al voltant.

Alejandro Morales
Coordinador artístic i editorial de DocsValència i DocsMX.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Subscribe to our mailing list

* obligatorio
Tipo *
Política de privacidad

You have Successfully Subscribed!