docslabs

La mirada sonora

La mirada sonora és un taller, coorganitzat per DocsValència Espai de No Ficció i Acorde, la divisió de supervisió musical de Music Library & SFX, enfocat en la importància de la banda sonora dins del gènere documental.

La música és un dels instruments més poderosos i eficaços per a crear vincles emocionals amb l’espectador. En aqueix sentit, les melodies i textures de les bandes sonores compleixen una complexa funció narrativa. Però, quin és aqueixa funció?, com es despleguen aquestes eines sonores en el gènere de no ficció?

Aquestes i altres qüestions pràctiques, així com els secrets i particularitats de la creació musical, s’abordaran de forma amena i participativa durant el taller, el qual té música pròpia, la de Jorge Magaz.

En l’univers del gènere documental, resulta corrent considerar la música com un mer encàrrec de la imatge, un material de soldadura entre seqüències o un senzill fons per a reforçar alguna emoció.

No obstant açò, ja siga ficció o no, la música i el tractament sonor són «un arma de construcció massiva», una complexa eina que edifica i modula els significats, un component estructural, dinàmic i, sobretot, ambivalent en la seua capacitat d’adreçar o jerarquitzar un discurs.

En el cinema documental, especialment, aquesta ambivalència suposa un delicat potencial de manipulació i d’orientació ideològica, doncs la música, en el seu maridatge amb qualsevol mitjà, mai és neutral. Aquesta i moltes altres nocions formen part del desenvolupament argumental del taller.

Presenta:

BLOCS

BLOCS

I. Explicar una història amb la música

Partint de la definició i contextualització del significat de la música com a banda sonora, s’estudiaran les particularitats de la relació música-imatge en els continguts audiovisuals i el seu desenvolupament històric, amb un enfocament en el gènere cinematogràfic documental. També se cercarà una explicació per a l’obtenció d’una fi creativa a través del visionat de determinats fragments de documentals i de l’anàlisi de text audiovisual.

II. Recursos i processos en la creació d’una banda sonora

Realitzant una aproximació específica sobre el relat audiovisual de no ficció, es desenvoluparan i estudiaran de forma genèrica els criteris de «musicalització» per mitjà de recursos rítmics, la relació amb els diàlegs i la importància del so en l’elaboració d’una banda sonora. Així mateix s’exposaran alguns temes pràctics i recursos disponibles, figures rellevants i processos des d’una perspectiva professional i formal amb la intenció d’aconseguir una banda sonora reeixida.

PROGRAMA

PROGRAMA

Horari

Divendres 04 de maig | Sala Luis G. Berlanga*

10:00-12:00 | Explicar una història amb la música. Jorge Magaz.
12:00-12:20 | Recés.
12:20-13:50 | Recursos i processos en la creació d’una banda sonora. Jorge Magaz.
13:50-14:20 | Col·loqui amb el públic. Isabel Latorre, Vicente Chust.

* Edifici Rialto, Plaça de l’Ajuntament 17, 46002, València.

Inscripcions

Manera d’inscripció: https://form.jotformeu.com/80704902482354
Registration: https://form.jotformeu.com/80732367482360

Dates d’inscripció: dijous 29 de març al divendres 27 d’abril**.
Dates: Thursday, March 29th to Friday, April 27th.

** L’entrada és lliure fins a completar aforament.

EXPERTS

EXPERTS

Jorge Magaz |Madrid, 1973

Llicenciat en comunicació audiovisual i docent. Guardonat compositor, experimentat arranjador i expert en composició, orquestració, harmonia moderna i jazz. Entre les seues bandes sonores destaquen Extraterrestre (2011) i Open Windows (2014) de Nacho Vigalondo, així com el documental La mirada de Ouka Leele (2009) de Rafael Gordon. Integrant de l’equip del compositor Alberto Iglesias en El Argentino (2008) i Guerrilla (2008) de Steven Soderbergh i en Cometas en el cielo (2007) de Marc Foster.

Isabel Latorre |València, 1984

Llicenciada en composició pel CSMV i en comunicació audiovisual per la UPV. Màster d’especialització en escriptura per a mitjans audiovisuals en la Universitat de Sussex. Ha desenvolupat el llenguatge contemporani en la seua música de concert i escrit peces per a múltiples formats audiovisuals. Va estar nominada en els Jerry Goldsmith Awards, en els premis Goya 2015 pel documental El último abrazo (2014) i va obtenir el premi a la millor banda sonora en el Terrorífic Film Fest.

Vicente Chust |València, 1958

Músic expert i polifacètic, format en els conservatoris de Meliana i València en l’especialitat de guitarra clàssica. Ha pres cursos d’especialització instrumental amb els concertistes Francisco Oltra i Carlos Bonell. Integrant dels grups Albatros, Vídeo i Malayuna, ha treballat amb productors i artistes d’àmbit internacional. Arranjador i editor musical de Planeta Música, ha compost bandes sonores per a la televisió, el cinema i la publicitat amb gran èxit.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Subscribe to our mailing list

* obligatorio
Tipo *
Política de privacidad

You have Successfully Subscribed!