docslabs

El documental com a eina educativa

En 2018, DocsValència aposta per un nou component formatiu que posa el focus en les àmplies possibilitats que ofereix el documental des de l’àmbit educatiu, enriquint el contingut de la seua segona edició amb un programa inèdit.

EducaDocs naix amb voluntat de permanència i amb l’objectiu de fer valdre el cinema de no-ficció com una estratègia educativa transversal, emprant interessants enfocaments teòrics-metodològics sobre el seu ús i aplicació de forma compartida entre estudiants, docents i realitzadors.

EducaDocs desenvolupa de manera conjunta amb col·legis, instituts, universitats, associacions i les famílies, un programa específic d’activitats que emfatitza el gran poder del documental com a eina de treball a l’aula i espai d’aprenentatge fora d’aquesta, per a reconèixer, imaginar, crear comunitat i, sobretot, conscienciar a les persones.

Amb aquesta aposta, el festival proposa un model d’educació diversa i integral, la qual transcendeix les limitacions curriculars i pretén desenvolupar i ampliar les mirades de les noves generacions d’amants i realitzadors d’aquest gènere cinematogràfic.

LARTEFACTA Educación Artes Culturafundación smApremiaFundación Secretariado Gitano

BLOCS

BLOCS

 I. El documental com a eina educativa

Jornada formativa dirigida a docents d’institut de secundària i batxillerat, així com a estudiants universitaris interessats en l’ús didàctic del documental que fa valdre experiències docents per a motivar la seua presencia com eina educativa i explorar les seues possibilitats a l’aula.

Objectiu: fer valdre l’ús del documental a l’aula com a eina educativa.

Destinataris: docents d’institut ESO i batxiller, estudiants universitaris (periodisme, comunicació audiovisual, magisteri, màster, grau).

Inscripcions tancades.

CEU - Fac. Humanidades y CC. Comunicación

II. Benvinguts siguen els teus somnis

Projecte col·laboratiu desenvolupat per a la Fundació Secretariat Gitano de València i l’American Space de l’Ambaixada dels EUA. Un taller*, sota la direcció d’Apremia, la qual busca apropar al llenguatge cinematogràfic a un grup d’adolescents amb el fi de fomentar i canalitzar les seues inquietuds expressives.

Objectiu: realitzar curtmetratges en els quals les participants materialitzen l’exposat durant el taller, comparteixen la seua experiència amb el públic assistent al festival.

Destinataris: docents, estudiants interessats en tècniques de narració audiovisual i públic en general.

L’entrada és gratuïta a les activitats del 30 d’abril.

(*) El taller no esta obert al públic.

American Space ValenciaUniversidad Politécnica de ValenciaEmbajada en Valencia de los Estados Unidos de América

III. A la recerca d’un futur millor

Activitats programades en els centres educatius i durant el festival, adreçades a estudiants d’ESO i enfocades a la situació dels refugiats que viatgen des de Síria fugint de la guerra a la recerca de millors condicions de vida a Europa.

Objectiu: convocar a un grup d’estudiants perquè centren la seua mirada cap a la realitat a través de l’ús didàctic del documental.

Destinataris: docents, estudiants d’ESO i de batxillerat de qualsevol centre educatiu.

Mode d’inscripció: els docents o estudiants interessats facen el favor d’enviar nom del centre educatiu, curs, nombre d’alumnes i data temptativa al correu produccion@docsvalencia.com

Dates d’inscripció: dimecres 14 de març al dimecres 18 d’abril.

Contingut cedit per:

PROGRAMA

PROGRAMA

Bloc I: El documental com a eina educativa

Horari

Dissabte 28 d’abril | 10:00 a 13:30 | Palau de Colomina (CEU-UCE)

Activitats

Conferència Senderes del documental dins (i fóra) de l’aula.
Imparteix el professor Fernando Ros (CEU-UCH).

En 1895, el cinema originari, amb Lumière, va nàixer com a «presa de vistes» documental. Aquelles brevíssimes cintes de 50 segons van posar les bases de la controvertida dicotomia ficció vs. documental. Des de llavors i fins avui, la noble i duradora vocació del també anomenat cinema de no ficció com a sendera de coneixement i mitjà per a la transmissió del saber, li ha convertit en un potencial i valuós aliat del sistema educatiu. No obstant açò, els vertiginosos canvis tecnològics operats en els mitjans de comunicació i informació, han trastocat molts dels esquemes i hàbits de creació, distribució i, sobretot, ús i consum dels productes audiovisuals. El mateix cinema documental, tant el divulgatiu com el de recerca o creació, es troba avui en una prometedora i fecunda cruïlla, les connexions de la qual amb el sistema educatiu mereixen un audaç replantejament. Al costat dels usos tradicionals de caràcter instructiu, informatiu, o com mera il·lustració o complement de les classes («magistrals» o no), convé pensar en altres estratègies alternatives, que posen en ressonància la creativitat i capacitat crítica de professors i estudiants. I açò pot fer-se a partir del ric material —avui més divers i complex que mai— que ofereix el cinema de no ficció.

Fernando Ros

Taula rodona sobre el cinema de no-ficció.
Participen la professora Isadora Guardia (UV), el professor Manuel Millán (CEU-UCH), la profesorra Marina Segarra (UPV).

Panells temàtics.
Participen Elisa Tormo (Cefire Inclusiu), Honorato J. Ruiz (IES Mislata), Juan José López (Cefire Tecnològic), María José Bataller (Cefire Inclusiu).

Bloc II. Benvinguts siguen els teus somnis

Horari

Diumenge 29 d’abril | 10:30 a 13:00 | Carpa DocsValència, Plaça del Mercat

Activitats

Taula rodona.
Participen Ana Collados (Fundació Secretariat Gitano), Debra Westall (American Space), un representant de la Conselleria de Diplomàcia Pública de l’Ambaixada dels EUA, Fani Grande (Apremia), Inma Sánchez (Conselleria d’Educació), Ricardo Macián (Apremia), talleristes.

Posada en comú de l’experiència entre les talleristes i el públic assistent.

Projecció dels curtmetratges.

Bloc III. A la recerca d’un futur millor

Horari

Dilluns 30 d’ abril** | 10:00 a 13:00 | Carpa DocsValència, Plaça del Mercat

Activitats

Sessió de treball presencial. L’equip d’EducaDocs presenta el projecte a l’aula a través de la projecció d’un petit curtmetratge, així com l’explicació i motivació de l’acció d’artivisme que els estudiants realitzaran després de la sessió de la Carpa DocsValència.

Sessió prèvia d’artivisme. Al centre educatiu, fora d’hores lectives o a casa, els estudiants desenvolupen les primeres etapes de l’activitat d’artivisme.

Sessió Carpa DocsValència. Es projecta el documental Nascuts a Síria, del director Hernán Zin. Posteriorment se celebra un debat sobre els aspectes més rellevants de la pel·lícula. I, finalment, es realitzarà l’activitat d’artivisme, la qual pretén que els assistents reflexionen i participen mitjançant una imatge potent i una lectura sensible per a posar el focus sobre la difícil situació que enfronten els refugiats al volant del món.

(**) Les dues primeres sessions es duran a terme abans del dilluns 30 abril i es determinaran específicament amb cada centre educatiu o grup d’estudiants.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Subscribe to our mailing list

* obligatorio
Tipo *
Política de privacidad

You have Successfully Subscribed!